Digitális Immunerősítő Program: indul a küzdelem az internetes zaklatással szemben

2017-08-02

Az internetes támadások elleni küzdelem tovább folytatódik - Novák Katalin család-, ifjúság,- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a mai, #Sohavégetnemérős filmvetítéssel egybekötött, rendkívüli osztályfőnöki óra után jelentette be a fiatalokat érintő, digitális védelemről szóló kampányt.

A Wellhello zenekar szövegeire épülő #Sohavégetnemérős filmet március óta több mint 1000 középiskolásnak vetítette le ingyenesen az Új Nemzedék Központ egy rendhagyó oktatási programmal egybekötve. A speciális osztályfőnöki órák segítenek a diákoknak, hogy eligazodjanak a valós és virtuális világ egyes szegmenseiben, ahol a diákok bátran megoszthatják jó és rossz tapasztalataikat, párkapcsolattal, különböző zaklatással kapcsolatos történeteiket. A mostani vetítés viszont különleges volt, hiszen a jelenlévő diákok hallhattak először a DIP-ről, vagyis a Digitális Immunerősítő Programról.

A bejelentés előtt egy rövid videót láthattak a diákok: a kisfilmből kiderült, hogy percenként hatszor támadnak meg egy-egy személyi számítógépet a világon - milliárdos nagyságrendben lopnak el hekkerek személyes adatokat és okoznak ezzel hatalmas károkat. Európában, 2016 harmadik negyedévben átlagosan az internet felhasználók harmada futott bele valamilyen kártékony programba, internetes fenyegetéssel pedig 15 százalékuk találkozott.

"Egy digitális nemzedéket nevelő szülőnek ma már arra is figyelnie kell, hogy gyermeke ne fusson bele olyan online álhirdetésekbe, álajánlatokba, amelyek különböző hamis márkaoldalakra vezetnek el bennünket, ahol gyermekeink bankkártya adatait szerezhetik meg gyakran úgy, hogy a felhasználók maguk adják azt meg." - emelte ki államtitkár asszony.

Ezután arról beszélt, hogy mennyire eldurvultak az online zaklatások is. A cyberbulling legtöbbször gyerekeket és tinédzsereket céloz meg. Kiemelte, hogy a szülőknek nem szabadna lebecsülniük ennek kockázatait.

"Többek között azért is álltunk a Wellhello slágerekre írt film, a #Sohavégetnemérős mellé, mert az számos fejezetében foglalkozik ezzel a problémával. Különös tekintettel a debreceni jelenetre vagy akár az online szervezett randi jelenetre, ahol kiderül, hogy senki nem az, akinek az online térben mutatta magát. Ez a film még csak a humoros oldalán keresztül mutatja, hogy milyen veszélyekkel kell szembenéznünk, de fontos tudatosítani a fiatalokban és szüleikben is a valós veszélyeket! - mondta el Novák Katalin.

Forrás: ujnemzedek.hu

f
OKIT Logó

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat
Magyarországról ingyenesen hívható segélyvonal

06-80-20-55-20

| E-mail:
OKIT
Grafika: Brandcontrol